Зъбни протези

  • ПДФПечатЕ-мейл

Протезите се ползват за възстановяване на липсващи зъби, като се задържат в устата от останалите зъби или от меките тъкани около тях, ако липсват всички зъби те се задържат само от меките тъкани или от импланти.

Предимствата на протезите са, че подобряват значително дъвкателната способност, подобряват естетичният вид, както и говора, особено при липсващи предни зъби. Не на последно място подобряват самочувствието и качеството на живот.

Изработват се в няколко посещения, като е необходимо да се вземе отпечатък от челюстите, от които да се изработят индивидуални лъжици, които пасват точно на протезното поле и с помощта на които се взема втори още по прецизен отпечатък.С помощта на восъчни валове се определя височината на захапката и се изпращат в лабораторията за подреждане на избраните преди това по форма и цвят зъби. При следващото посещение се прави проба с наредените зъби и пациента се вижда за пръв път как ще изглеждат те в устата му, като на този етап могат да правят и промени по подредбата им, ако всичко е на ред протезата се изпраща за завършване. Готовата протеза се проверява дали се държи неподвижно в устата и дали не убива някъде. На пациента се дават напътствия за поддръжка и се назначава контролен преглед след няколко дни. Свикването с носенето на протези е по-трудно отколкото с мостове и коронки.

Powered by Web Agency